Luonne

Grosspitz on aina valmiina

Omat koirani ovat valppaita ja aktiivisia, aina valmiita toimintaan. Meillä ei jäädä aamulla makoilemaan, kun ihmiset osoittavat, että on aika nousta. Ei tarvitse käskeä, vaan menossa ollaan mukana heti. Aina valmiina oli kyse sitten lenkille tai vaikka reissuun lähtemisestä.

Pusukoneita

Jäbä & kasvattaja Kirsi Honkanen 2018

Kumpikin koiristamme (2015 syntynyt uros ”Jäbä” ja 2018 syntynyt narttu ”Nöpö” ovat poikkeuksellisen ihmisrakkaita myös vieraita kohtaan. Kumpikin on aina valmiina pusuttelemaan, jos esimerkiksi kävelylenkillä vieras antaa pienenkin vinkin tähän. Kumpikin koirista rakastaa myös lapsia ja olisi innoissaan menossa tervehtimään heitä. Kumpikin vuorollaan on alueen lasten suosiossa.

Grossien luonteissa on todella paljon eroja esim. eri sukulinjoissa. Jos siis olet harkitsemassa grossia perheenjäseneksi niin tutustu tarkkaan millaisia luonteenpiirteitä kasvattaja suosii ja millaisia löytyy taustalta.

Grosspitzin suojeluvietti

Toisaalta taas kummassakin on grossin suojeluvietti, jos joku yllättäen tulee pimeällä lähelle tai vaikkapa humalainen, huumeissa oleva tai muuten epämääräisesti käyttäytyvä lähestyy ovat koirat valmiita puolustamaan ja puolustautumaan.

Lue lisää grosspitzin suojeluvietistä täältä, tämä on tärkeää huomioida, mikäli haaveilet omasta grosspitzistä.

Vahtikoira

Grosspitzit ovat oivallisia vahtikoiria, ja pitävät huolen, ettei meidän kotiimme kukaan pääse porttia lähemmäs. Jos koira on tasapainoinen ja kommunikoi hyvin omistajansa kanssa, se ilmoittaa vieraat, mutta kun omistaja on osoittanut huomanneensa tämän ja osoittaa vieraiden ”olevan ok”, haukkumisen pitäisi loppua. Vieraista ilmoittamista tuskin voi (ja kannattaa) kokonaan saada pois, grosspitz on kuitenkin vahtikoiraksi jalostettu ja toteuttaa sitä perimää.

Epäluuloisuus vieraita kohtaan

Grossien perusluonteeseen kuuluu epäluuloisiin vieraita kohtaan, meidän koiramme ovat, kuten mainittua siis harvinaisen vierassosiaalisia, varsinaisia pusukoneita. Grossien luonteissa  ja tasapainoisuudessa on todella paljon eroja. Jos olet kiinnostunut grosspitz -rodusta kannattaakin yrittää selvitellä mahdollisimman paljon eri sukulinjojen ominaisuuksia ja kuulostella tietoja maailmalta, millaisia koiria kukin kasvattaja kasvattaa. Grosspitzeissä on myös valitettavan paljon arkoja ja heikkohermoisia koiria.

Grosspitz valikoi seuransa

Grosspitzit ovat usein myös valikoivia koiria, esimerkiksi toisten koirien suhteen. Grosspitz siis saattaa harkita todellakin pitkään, hyväksyykö toisen koiran kaveriksi, ja saattaa jättää hyväksymättäkin. Grosspitzien sosiaalistaminen pentuaikana on todella tärkeää, kuten muidenkin pentujen. Meidän koiristamme Jäbä on todennut, ettei voi sietää muita uroskoiria (paitsi perheen muunrotuisen uroksen, joka tosin kastroitiin kuuden vuoden iässä muutama kuukausi sitten) ja tekee tämän todellakin selväksi liikkuessamme.

Omat koiramme ovat varsin sosiaalisia ja innokkaita tervehtimään muita, Jäbän eli urosgrossimme kanssa kierrämme toiset uroskoirat ja usein myös koirat, joita emme tunne (koska en tiedä ovatko uroksia ja millaisen reaktion saavat aikaiseksi). Tyttökoirat ja pennut ovat Jäbänkin mieleen.

Alkukantainen ja itsepäinen

Grosspitz on melko alkukantainen koira ja näitä ei ole jalostettu niin seurakoiramaiseen suuntaan kuin kleinspitziä ja mittelspitziä.  Grossin omistajan kannattaakin pitää mukanaan aimo annos huumoria mukana. Grossin kanssa saattaa joutua myös vääntämään asioista aika moneen kertaan, useimmilla niillä on miellyttämisen halua, mutta kuitenkin päättävät tehdä toisin . Luonne-eroja on paljon, mutta tällaisia ovat ainakin omat koiramme.

Jos ei grossilla ole sopivaa tekemistä, se kehittää sitä itse

Jäbä ja jogurttipurkki. Luvallista tekemistä.

Kyseessä on melko aktiivinen koirarotu, joka kaipaa liikkumisen lisäksi aivojumppaa. Mikä kullekin koiralle on sitten sopiva tapa ja määrä, onkin eri asia ja jokaisen grossin omistajan löydettävä itse. Meillä eletään normaalia arkea ja ainoa ns. tavoitteellinen harrastus on koiranäyttelyt. Koirat saavat paljon huomiota ja normaalisti ns. peruslenkkejä.

Omien koirien osalta olen huomannut, että kunnon ns. haistelulenkit väsyttivät paljon enemmän kuin pitkät vauhtilenkit. Lenkeillä mennään siis usein hidasta vauhtia, mutta nenää saa käyttää. Asumme alueelle, jossa koirie on satoja, joten mielenkiintoista haisteltavaa riittää.

Grosspitz Nöpö 6kk

 

Grossi on hyvä opettaa myös rauhoittumaan, kuten muidenkin rotuiset koirat. Koira, joka on aina valmiina ja valppaana menee helposti myös ylikierroksilla, jos se ei osaa rauhoittua.  Jos eivät ihmiset puuhastele mitään ihmeellistä, niin koirat nukkuvat

 

 

Translate »