Luonne

Grosspitz on aina valmiina

Omat koirani ovat valppaita ja aktiivisia, aina valmiita toimintaan. Meillä ei jäädä aamulla makoilemaan, kun ihmiset osoittavat, että on aika nousta. Ei tarvitse käskeä, vaan menossa ollaan mukana heti. Aina valmiina oli kyse sitten lenkille tai vaikka reissuun lähtemisestä.

Pusukoneita, suojelijoita, vahteja, varautuneita, avoimia vai jotain muuta?

Kumpikin koiristamme (2015 syntynyt uros ”Jäbä” ja 2018 syntynyt narttu ”Nöpö” ovat poikkeuksellisen ihmisrakkaita myös vieraita kohtaan. Kumpikin on aina valmiina pusuttelemaan, jos esimerkiksi kävelylenkillä vieras antaa pienenkin vinkin tähän. Kumpikin koirista rakastaa myös lapsia ja olisi innoissaan menossa tervehtimään heitä. Kumpikin vuorollaan on alueen lasten suosiossa.

Grossien luonteissa on todella paljon eroja esim. eri sukulinjoissa. Jos siis olet harkitsemassa grossia perheenjäseneksi niin tutustu tarkkaan millaisia luonteenpiirteitä kasvattaja suosii ja millaisia löytyy taustalta.

Suojeluvietti

Toisaalta taas kummassakin on grossin suojeluvietti, jos joku yllättäen tulee pimeällä lähelle tai vaikkapa humalainen, huumeissa oleva tai muuten epämääräisesti käyttäytyvä lähestyy ovat koirat valmiita puolustamaan ja puolustautumaan.

Lue lisää grosspitzin suojeluvietistä alempaa sivulta, tämä on tärkeää huomioida, mikäli haaveilet omasta grosspitzistä.

Vahtikoira

Grosspitzit ovat oivallisia vahtikoiria, ja pitävät huolen, ettei meidän kotiimme kukaan pääse porttia lähemmäs. Jos koira on tasapainoinen ja kommunikoi hyvin omistajansa kanssa, se ilmoittaa vieraat, mutta kun omistaja on osoittanut huomanneensa tämän ja osoittaa vieraiden ”olevan ok”, haukkumisen pitäisi loppua. Vieraista ilmoittamista tuskin voi (ja kannattaa) kokonaan saada pois, grosspitz on kuitenkin vahtikoiraksi jalostettu ja toteuttaa sitä perimää.

Epäluuloisuus vieraita kohtaan

Grossien perusluonteeseen kuuluu epäluuloisiin vieraita kohtaan, meidän koiramme ovat, kuten mainittua siis harvinaisen vierassosiaalisia, varsinaisia pusukoneita. Grossien luonteissa  ja tasapainoisuudessa on todella paljon eroja. Jos olet kiinnostunut grosspitz -rodusta kannattaakin yrittää selvitellä mahdollisimman paljon eri sukulinjojen ominaisuuksia ja kuulostella tietoja maailmalta, millaisia koiria kukin kasvattaja kasvattaa. Grosspitzeissä on myös valitettavan paljon arkoja ja heikkohermoisia koiria.

Grosspitz valikoi seuransa

Grosspitzit ovat usein myös valikoivia koiria, esimerkiksi toisten koirien suhteen. Grosspitz siis saattaa harkita todellakin pitkään, hyväksyykö toisen koiran kaveriksi, ja saattaa jättää hyväksymättäkin. Grosspitzien sosiaalistaminen pentuaikana on todella tärkeää, kuten muidenkin pentujen. Meidän koiristamme Jäbä on todennut, ettei voi sietää muita uroskoiria (paitsi perheen muunrotuisen uroksen, joka tosin kastroitiin kuuden vuoden iässä muutama kuukausi sitten) ja tekee tämän todellakin selväksi liikkuessamme.

Omat koiramme ovat varsin sosiaalisia ja innokkaita tervehtimään muita, Jäbän eli urosgrossimme kanssa kierrämme toiset uroskoirat ja usein myös koirat, joita emme tunne (koska en tiedä ovatko uroksia ja millaisen reaktion saavat aikaiseksi). Tyttökoirat ja pennut ovat Jäbänkin mieleen.

Alkukantainen ja itsepäinen

Grosspitz on melko alkukantainen koira ja näitä ei ole jalostettu niin seurakoiramaiseen suuntaan kuin kleinspitziä ja mittelspitziä.  Grossin omistajan kannattaakin pitää mukanaan aimo annos huumoria mukana. Grossin kanssa saattaa joutua myös vääntämään asioista aika moneen kertaan, useimmilla niillä on miellyttämisen halua, mutta kuitenkin päättävät tehdä toisin . Luonne-eroja on paljon, mutta tällaisia ovat ainakin omat koiramme.

 
 

Jos ei grossilla ole sopivaa tekemistä, se kehittää sitä itse

 

Kyseessä on melko aktiivinen koirarotu, joka kaipaa liikkumisen lisäksi aivojumppaa. Mikä kullekin koiralle on sitten sopiva tapa ja määrä, onkin eri asia ja jokaisen grossin omistajan löydettävä itse. Meillä eletään normaalia arkea ja ainoa ns. tavoitteellinen harrastus on koiranäyttelyt. Koirat saavat paljon huomiota ja normaalisti ns. peruslenkkejä.

Omien koirien osalta olen huomannut, että kunnon ns. haistelulenkit väsyttivät paljon enemmän kuin pitkät vauhtilenkit. Lenkeillä mennään siis usein hidasta vauhtia, mutta nenää saa käyttää. Asumme alueelle, jossa koirie on satoja, joten mielenkiintoista haisteltavaa riittää.

Grosspitz Nöpö 6kk

Grossi on hyvä opettaa myös rauhoittumaan, kuten muidenkin rotuiset koirat. Koira, joka on aina valmiina ja valppaana menee helposti myös ylikierroksilla, jos se ei osaa rauhoittua.  Jos eivät ihmiset puuhastele mitään ihmeellistä, niin koirat nukkuvat.

 

Grosspitz suojeluvietti

Grosspitzin suojeluvietti ja alkukantaisuus voivat aiheuttaa ongelmia, mikäli koiralla ovat nämä piirteet vahvoina ja omistaja ei tunnista niitä, näe niitä ja osaa toimia niiden kanssa. Kirjoitan tähän muutamia esimerkkejä, miten suojeluvietti voi ilmetä ja jos ei tuota piirrettä koirassaan ymmärrä voi tilanteista tulla jotain ihan muuta kuin mitä alapuolella kuvatut tilanteet ovat. Suojeluvietin ansiosta voin itse kulkea huolehtimatta missä vain, voin elää ja asua turvallisin mielin – mutta suojeluvietti on asia, joka minun on tiedostettava ja se on asia, joka minun on koirissani ymmärrettävä ja se on huomioitava. Olen velvollinen myös luomaan koiriini sellaisen suhteen, että ne tietävät minun hoitavan tilanteen, eikä niiden tarvitse normaalitilanteissa ottaa ohjia käsiinsä.

 

Miten suojeluvietti voi ilmetä arjessa, esimerkkejä

Suojeluvietti voi ilmetä ihmisen mielestä kummallisissa tilanteissa ja vaikuttaa pelottavilta ja aggressiiviselta käytökseltä.  Omista koiristani erityisesti Jäbällä on vahva suojeluvietti (uroksilla usein vahvempana kuin nartuilla), vaikka poika rakastaakin vieraitakin  paljon. Esimerkiksi yhden kerran meillä istui oman perheen lisäksi läheisiä ystäviä kylässä ja heistä yksi minua vastapäätä parin metrin päässä sohvalla.

Henkilö nousi yllättäen ylös (koiran silmin yllättäen ja uhkaavasti). Itse asiassa henkilö on juuri puhunut maailman vahvimmasta miehestä ja kertoo esittävänsä, miten maailman vahvin -kisassa kannettiin painavia painoja molemmin käsin. Ystävämme siis nousi ylös, nojautui eteen, pullisteli käsiään, tömisteli lattiaa ja alkoi lähestymään minua, (koiran silmissä uhkaavin ja yllättävin elein). Jäbä hyppäsi siis kesken köllöttelyn minun ja henkilön väliin, otti suojeluasennon ja kasvoi silmissä itseään paljon isommaksi koiraksi. Kaikki tämä sekunnin murto-osassa. Sen jälkeen se vilkaisi minua ja alkoi heiluttamaan häntää.

Entä jos koira ei olisi tiennyt voivansa luottaa siihen, että minä kerron sille, mitä tehdä? Tilanne olisi voinut olla täysin erilainen, mutta koira luotti siihen, että minulla on tilanne hallinnassa ja koira itse oli arvioinut väärin tilanteen hetkeksi.

Ystävämme  edellisessä esimerkissä on koiraihmisiä ja tuntenut koiramme koko sen eliniän ja on perheellemme läheinen. Siitä huolimatta ystävämme perääntyi ja istahti takaisin alas salamaakin nopeammin. Selitin hänelle, mistä on kysymys ja näytin myös, että koira tarkisti minulta pitääkö sen hoitaa työnsä eli puolustaa vai onko kaikki kunnossa, tämäkin tapahtui niin, ettei kukaan tajunnut meidän viestintäämme, siihen ei tarvita edes katsetta koiran kanssa. Jäbä meni välittömästi ymmärrettyään, että kaikki on ok, ystävämme luokse antamaan pusun, häntä heiluen.

Entä jos koira ei luottaisikaan siihen, että minä olen kartalla ja olen kykenevä kertomaan sille, miten tilanteessa kuuluu toimia? Silloin olisimme ongelmissa, koska grosspitz tekee helposti omia päätöksiään, jos se ei luota oman ihmisensä johtamiskykyyn tilanteessa kuin tilanteessa. Rotu on reaktiivinen ja on usein huomannut ja reagoinut paljon ennen kuin minä, mutta koska keskinäinen luottamuksemme on vahva, koira myös tarkistaa minulta ennen kuin toimii.

Esimerkki vahti- ja suojeluvietistä

Toinen esimerkki vahtivietistä. Olimme juuri muuttaneet uuteen kotiin loppukesästä 2020 ja olin ottanut uudet kengät käyttöön. Tulin lukitsemattomasta ovesta sisälle niin, että koirat selkeästi eivät olleet tunnistaneet askeleitani (uudet kengät ja pihamaan äänet eivät vielä olleet tuttuja).

Minulla oli vastassani kaksi grosspitziä, jotka seisoivat oviaukossa ja näyttivät jälleen paljon kokoistaan suuremmilta, koirat myös olivat asettautuneet niin, että ne estivät peremmälle asuntoon kulkemisen. En tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos olisin ollut murtovaras, enkä ihan rehellisesti haluaisikaan tietää. Koirat muuttuivat jälleen silmissä tajuttuaan, että mamma tuli kotiin.

Esimerkki reaktiosta, kun emäntä ei vain tajua…

Kolmas esimerkkini on kaupunkialueelta ulkoa. Seisoin juttelemassa erään tutun kanssa ja koirista oli sillä kertaa mukana vain Jäbä. Koira oli rennosti ja rauhassa vierellä, kunnes näin henkilön, joka lähestyi ihan rauhassa, minun silmissäni eleissä tai liikkeissä ei ollut mitään outoa. Kyseessä puolituttu ja ihmettelin, miksi Jäbä reagoi todella vahvasti ja antaa selkeästi haukulla varoituksen, en tiedä oliko se tarkoitettu minulle tiedoksi vai lähestyvälle henkilölle varoitukseksi: ”älä tule lähemmäksi”. Ihmettelin reaktiota, sillä se ei ollut Jäbälle normaalia käytöstä, kun minä en tajunnut mitään olevan pielessä, henkilö oli tuttu ja liikkeet mielestäni normaaleja.

Myöhemmin selvisi, että ohitse kulkenut henkilö oli ollut huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Jäbä ilmoitti, että henkilön käytöksessä on jotain epäilyttävää. Samanlaisen reaktion saavat aikaiseksi esimerkiksi vahvassa humalatilassa olevat henkilöt ja pidänkin parempana tuossa kohtaa ilmoittaa hyvin selkeäsanaisesti, ettei kannata tulla lähemmäs. Ihan joka kerran ei ole uskottu, ennen kuin Jäbä on itse näyttänyt hyvin selvästi, että kaikki on ok, kun pysyt kaukana, mutta yhtään askelta lähemmäs mammaa ei kannata tulla.

 

Grosspitz on joskus kuin ”susi lampaiden vaatteissa”, suloinen, pörröinen, ihana , mutta ennen kaikkea se on rakastava perheenjäsen, joka suojelee omaa laumaansa tarvittaessa vaikka viimeiseen hengenvetoon saakka. Suojeluviettinen koira on rauhoittava asia , mutta suojeluvietti pitää ymmärtää ja sen kanssa pitää osata toimia. Ihmisen ja koiran välinen kommunikointi on oltava kunnossa ja koiran on voitava luottaa siihen, että oma ihminen kertoo hoitavansa tilanteen, ilman että koiran itsensä pitää ryhtyä toimintaan. Grossit ottavat kyllä helposti ohjat omiin tassuihinsa, mikäli ihminen ei osaa toimia ja kommunikoida.

Translate »