Koiramme

Perheessämme asustaa yksi aikuinen, kaksi teiniä ja kolme koiraa. Vanhin koiramme Remu on mittelspitz-mix. "Pikkumustan" lisäksi perheeseemme kuuluu kaksi grosspitziä Jäbä ja Nöpö. Erityisesti Facebook-sivuillamme www.facebook.com/grosspitz vilahtelee aika ajoin muitakin grosspitzejä, joita pidämme melkein perheenjäseninä (erityisesti Beniä, joka asui kanssamme tultuaan Saksasta Suomeen ja ennen kuin löysimme hänelle maailman parhaan yhteistyökodin).

Kuvassa Jäbä (taustalla) ja Nöpö (edessä) talvella 2021. Asumme Espoossa paritalossa ja kuva on otettu kotimme melkein takapihalta pienestä metsiköstä.

 

Jäbä 

Jäbä on syntynyt 9.5.2015 ja viralliselta nimeltään poju on Ticapon All For Action. Jäbän “kasviäiti” eli kasvattaja on Kirsi Honkanen / Ticapon Kennel. Pennut kasvoivat keskellä aktiivisen lapsiperheen arkea.

Me haimme aktiivista koiraa, joka sopisi laumaamme. Perheessämme pidetään koirista, joilla on oma tahto, vaikka aika usein se useamman tällaisen koiran laumassa aiheuttaa myös harmaita hiuksia.

Jäbästä toivottiin jo alusta alkaen näyttelyissäkin käyvää koiraa, tosin se ei meidän perheen toimesta :). Tarkoitus oli, että kasvattaja voi käyttää pojua halutessaan näyttelyissä. Siitä se sitten lähti pikkuhiljaa…Pitihän sitä mennä kehän reunalle katsomaan ja sitten jotenkin jossain näyttelyssä piti jo viedä poju itsekin kehään ja yhtäkkiä huomasimme reissaavamme lähimaita Jäbän kanssa.  Vuonna 2021 on vielä muutamia lähialueita käymättä, mutta on Suomen muotovalio, Viron muotovalio, Latvian muotovalio, Liettuan muotovalio, Baltian muotovalio, Ruotsin muotovalio, Tanskan muotovalio sekä Pohjoismaiden Nord ja Nordic muotovalio ja kansainvälinen muotovalio.  Grossit sekä näyttelyharrastus saattavat viedä mennessään. Hups sanoo, emäntä, joka vielä vuonna 2015 Jäbän meille tullessa sanoi, ettei ikänä mene edes käymään näyttelyissä.

Suurimman osan ajasta Jäbä on ihan tavallinen “kotikoira” ja koska turkki on helppohoitoinen saattaa näyttelypaikalle mennessäkin poju heittää riemukkaan kuperkeikan nurmikolle, hiekalle tai lumelle.

Luonteeltaan Jäbä on vauhdikas ja rauhallinen :). Kotona lötkötellään rauhassa, mutta poika on aina valmiina vauhtiin ja lähtemään liikkeelle. Näyttelyissä rakastaa erityisesti uusien ihmisten tapaamista, näyttelykehä ei läheskään aina kiinnosta. Jäbästä on tullut "elämäni koira", syy siihen, miksi "hurahdin" tähän rotuun ja käytän vapaa-ajastani todella paljon siihen, että voisin oppia rodusta lisää ja auttaa tätä upeaa, alkukantaista rotua selviämään. Tämä on koira joka on tuonut minulle useita uusia harrastuksia ja ison liudan uusia ystäviä pitkin maailmaa.

Jäbä (Ticapon All For Action) jalostustietokannassa https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI43804%2F15&R=97.21

 

2018             C.I.B              Kansainvälinen muotovalio – Champion International de Beauté

2019             POHJ MVA  Pohjoismaiden muotovalio

2019             NORDIC MVA    Nordic Muotovalio

2017             FI MVA         Suomen Muotovalio

2018             SE MVA        Ruotsin muotovalio

2019             DK MVA       Tanskan muotovalio

2017             EE MVA        Viron muotovalio

2018             LV MVA        Latvian muotovalio

2018             LT MVA        Liettuan muotovalio

2018             BALT MVA   Baltian muotovalio

2017             V-17              Voittaja 2017

2017             PMV-17        Pohjoismaiden Voittaja 2017

 

Neiti Nöpö

Neiti Nöpö on syntynyt 31.12.2018 ja on viralliselta nimeltään Ursel Von Kauthen Ruh. Neiti Nöpön kasvattaja on Roswitha Gross-Lambrecht. Pennut kasvoivat Saksassa Utzerahin alueella koirien, kissojen ja ihmisten keskellä. Von Kauthen Ruh nettisivut: http://www.spitze-vonkauthenruh.de/

Emme oikeastaan etsineet itsellemme toista grossia vaan olin hakemassa Suomeen tuotavaksi narttua. Jotenkin tätä pentuetta miettiessäni tulin siihen lopputulokseen, että narttu saattaisi solahtaa meidän uroslaumaan ja kaipasinkin toista näyttelykaveria :). Niinpä huomasin kysyväni narttupentua meille itsellemme. Alusta asti oli selvää, että jos neitokainen sopii luonteeltaan laumaamme (joka saattaa olla melko vauhdikas ja äänekäs ja vaativa) hän jää meille, muussa tapauksessa neidille olisi etsitty yhteistyökoti Suomesta. Olen kiitollinen siitä, että Roswitha antoi pennun meille. Hakiessani pentua Saksasta minua odotti ulkona varsin vauhdikas vartiointijoukko eli emä pentuineen. Kun Roswitha itse saapui pihalle, vahtijoukko hiljeni ja koirien päästyä luokseni sain kunnon pusuttelun. Loistavaa! Tässä kohtaa olin jo myyty, grossit toimivat oikein vahteina, mutta omistajan osoitettua minun olevan ok, sain pelkkää positiivista kiinnostusta osakseni.

Neiti Nöpöstä toivottiin siis jo alusta alkaen myös näyttelyharrastuskaveri (nyt kun kerran emäntä on tuohon hommaan hurahtanut oikein kunnolla) ja Neiti olikin jo puolen vuoden ikään mennessä ehtinyt pyörähtämään jo Tanskassakin pikkupentujen kehässä. Neiti on todella tasapainoinen ja fiksu grossi, jolle paikka kuin paikka on ok. Löytyy kuitenkin napakka vahti ja topakkuus (ja sitä jääräpäisyyttäkin) taustalta. Neiti Nöpöä kutsumme monella lempinimellä, joista yksi on "villivarsa", neiti kun käyttäytyy aika usein kuin laitumelle päästetty varsa.

Grosspitz Nöpö koiranäyttelyissä

Ensimmäisen kerran näyttelykehässä Neiti Nöpö pyörähti Tanskassa, Vejenin  Nord -showssa. Lähdimme hakemaan Jäbälle titteleitä ja koska näyttelyssä sattui olemaan myös pikkupentujen sarja, pääsi Nöpö harjoittelemaan heti ensimmäistä kertaa ulkomaan näyttelyissä, pikkupentujen sarjassa. Arvostelu oli erinomaiset ja pentu Nöpö käyttäytyi oikein mallikkaasti koko matkan ajan.

Neiti Nöpö kävi pyörähtämässä ensimmäisen sertinsä 9 kuukauden ja viikon iässä Hämeenlinnan Tuulosen näyttelyssä, alle vuoden ikään mennessä sertejä oli Suomen näyttelyistä jo kolme ja lisäksi Virosta kaksi juniorisertiä. Tyttö on helppo näyttelykaveri ja tuntuu ottavan näyttelypäivät omaan tyyliinsä rennosta ja joka hetkestä ja kaikesta huomiosta nauttien.

Odotamme kovasti koronan loppumista, jotta pääsimme jatkamaan myös näyttelyharrastusta - näyttelyt ovat olleet myös siitä kiva paikka, että olemme saaneet jutella rodusta niin monen kanssa.

Neiti Nöpö eli Ursel Von Kauthen Ruh jalostustietokannassa: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI26111%2F19&R=97.21

 

2020                EE JMA          Viron juniorimuotovalio

2019                HeW-19          Helsinki Winner 2019

2019                HeJW-19        Helsinki Junior Winner 2019

2019                V-19                 Voittaja 2019

2019                JV-19              Juniori Voittaja 2019

Translate »