Grosspitz -historiaa

Grosspitzit ovat yksi vanhimmista tunnetuista koiraroduista.

”Saksanpystykorvien esimuotoja ovat kivikautinen suokoira (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) ja hieman myöhempi koiratyyppi, jota on löytynyt Euroopan pronssikautisten paaluasutusten yhteydestä, sekä Keski-Euroopan vanhimmat koiratyypit. Näistä on sittemmin kehittynyt monia eri rotuja. Suurin, sudenharmaa muunnos tunnetaan saksankielisissä maissa nimellä wolfspitz, muissa maissa keeshond ja kääpiöpystykorva tunnetaan nimellä pomeranian.”

(Lähde: https://www.kennelliitto.fi/files/saksanpystykorvat)

Kuva sivulta http://www.grossspitz.at/spitze_rasa_sk.htm
(,,Nemecke psy,, zväzok I. 1904 / 1905 od Richard Strebel (z knihy ,,Spitze sind Spitze!,, od Hartwig Drossard))

Musta grosspitz

Mustan värimuunnoksen sanotaan usein olevan todennäköisesti peräisin Württembergin viinialueelta Etelä-Saksan alueelta. Viinitarhoissa tumma grosspitz on ollut korvaamaton apu vuosisatojen ajan. Pihan valtias grosspitz vartioi päivin ja öin viinitarhoja. Päivisin koira hätisti linnut ja muut eläimet pois ja öisin pihalla yöhön sulautuva tumma koira piti vahtia ja huolehti siitä, ettei rypälevarkailla ollut mahdollisuuksia tehdä vahinkoa. Württembergin alueella mustia grosspitzejä onkin joskus kutsuttu ”weinbergerspitzeiksi” eli viinitarhapystykorviksi.

Ruskea grosspitz

Ruskean grosspitzin katsotaan jo kuolleen sukupuuttoon. Vuonna 2008 saatiin kuitenkin pitkiin aikoihin ensimmäiset ruskeat grosspitzit. Ruskeaa linjaa on saatu takaisin mm. risteyttämällä grosspitzejä mittelispitzien kanssa.

Valkoinen grosspitz

Valkoiset grosspitzit sen sijaan olivat enemmän ylimystön seurakoiria, eikä niitä käytetty niinkään vahtikoirina. Valkoisia grosspitzejä oli enemmän Pohjois-Saksan alueella ja mm. Puolassa. Toisen maailmansodan paikkeilla valkoisia grosspitzejä vietiin jonkin verran myös Pohjoiseen Amerikkaan, jossa niitä alettiin kutsumaan Amerikan eskimokoiriksi. Tänä päivänä Amerikan eskimokoiriin on jo sekoitettu muitakin rotuja ja niitä tuodaan välillä Eurooppaan tuomaan uutta verta pieneen grosspitz -kantaan.

Äärimmäisen uhanalainen rotu

Suuri saksanpystykorva eli grosspitz jäi vuosien varrella pienempiä sukulaisiaan vähemmän suosituksi ja onkin tänä päivänä todella uhanalainen koirarotu. Vuonna 2003 GEH (Gesellschaft zur Erhaltung alter und gefährdeter Haustierrassen eli yhdistys, joka työskentelee vahojen ja uhanalaisten eläinrotujen puolesta) asetti grosspitzin ja mittelzpitzin ns. punaiselle listalle ja määritteli grosspitz -rodun olevan äärimmäisen uhanalainen. http://www.g-e-h.de/geh/index.php/rassebeschreibungen/46-hunde/87-gross-und-mittelspitz

Translate »