Koiramme

Jäbä (Ticapon All For Action)

Jäbä

Koiramme

Perheessämme asustaa yksi aikuinen, kaksi teiniä ja kolme koiraa. Vanhin koiramme Remu on mittelspitz-mix. ”Pikkumustan” lisäksi perheeseemme kuuluu kaksi grosspitziä Jäbä ja Nöpö. Erityisesti Facebook-sivuillamme www.facebook.com/grosspitz vilahtelee aika ajoin muitakin grosspitzejä, joita pidämme melkein perheenjäseninä (erityisesti Beniä, joka asui kanssamme tultuaan Saksasta Suomeen ja ennen kuin löysimme hänelle maailman parhaan yhteistyökodin).

Kuvassa Jäbä (taustalla) ja Nöpö (edessä) talvella 2021. Asumme Espoossa paritalossa ja kuva on otettu kotimme melkein takapihalta pienestä metsiköstä. 

Jäbä 

Jäbä on syntynyt 9.5.2015 ja viralliselta nimeltään poju on Ticapon All For Action. Jäbän “kasviäiti” eli kasvattaja on Kirsi Honkanen / Ticapon Kennel. Pennut kasvoivat keskellä aktiivisen lapsiperheen arkea.

Me haimme aktiivista koiraa, joka sopisi laumaamme. Perheessämme pidetään koirista, joilla on oma tahto, vaikka aika usein se useamman tällaisen koiran laumassa aiheuttaa myös harmaita hiuksia. 

Jäbästä toivottiin jo alusta alkaen näyttelyissäkin käyvää koiraa, tosin se ei meidän perheen toimesta :). Tarkoitus oli, että kasvattaja voi käyttää pojua halutessaan näyttelyissä. Siitä se sitten lähti pikkuhiljaa…Pitihän sitä mennä kehän reunalle katsomaan ja sitten jotenkin jossain näyttelyssä piti jo viedä poju itsekin kehään ja yhtäkkiä huomasimme reissaavamme lähimaita Jäbän kanssa.  Vuonna 2021 on vielä muutamia lähialueita käymättä, mutta on Suomen muotovalio, Viron muotovalio, Latvian muotovalio, Liettuan muotovalio, Baltian muotovalio, Ruotsin muotovalio, Tanskan muotovalio sekä Pohjoismaiden Nord ja Nordic muotovalio ja kansainvälinen muotovalio.  Grossit sekä näyttelyharrastus saattavat viedä mennessään. Hups sanoo, emäntä, joka vielä vuonna 2015 Jäbän meille tullessa sanoi, ettei ikänä mene edes käymään näyttelyissä.

Suurimman osan ajasta Jäbä on ihan tavallinen “kotikoira” ja koska turkki on helppohoitoinen saattaa näyttelypaikalle mennessäkin poju heittää riemukkaan kuperkeikan nurmikolle, hiekalle tai lumelle.

Luonteeltaan Jäbä on vauhdikas ja rauhallinen :). Kotona lötkötellään rauhassa, mutta poika on aina valmiina vauhtiin ja lähtemään liikkeelle. Näyttelyissä rakastaa erityisesti uusien ihmisten tapaamista, näyttelykehä ei läheskään aina kiinnosta.

Jäbä (Ticapon All For Action) jalostustietokannassa https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI43804%2F15&R=97.21

2018C.I.BKansainvälinen muotovalio – Champion International de Beauté
2019POHJ MVAPohjoismaiden muotovalio
2019NORDIC MVANordic Muotovalio
2017FI MVASuomen Muotovalio
2018SE MVARuotsin muotovalio
2019DK MVATanskan muotovalio
2017EE MVAViron muotovalio
2018LV MVALatvian muotovalio
2018LT MVALiettuan muotovalio
2018BALT MVABaltian muotovalio
2017V-17Voittaja 2017
2017PMV-17Pohjoismaiden Voittaja 2017

Neiti Nöpö 

Neiti Nöpö on syntynyt 31.12.2018 ja on viralliselta nimeltään Ursel Von Kauthen Ruh. Neiti Nöpön kasvattaja on Roswitha Gross-Lambrecht. Pennut kasvoivat Saksassa Utzerahin alueella koirien, kissojen ja ihmisten keskellä. Von Kauthen Ruh nettisivut: http://www.spitze-vonkauthenruh.de/

Emme oikeastaan etsineet itsellemme toista grossia vaan olin hakemassa Suomeen tuotavaksi narttua. Jotenkin tätä pentuetta miettiessäni tulin siihen lopputulokseen, että narttu saattaisi solahtaa meidän uroslaumaan ja kaipasinkin toista näyttelykaveria :). Niinpä huomasin kysyväni narttupentua meille itsellemme. Alusta asti oli selvää, että jos neitokainen sopii luonteeltaan laumaamme (joka saattaa olla melko vauhdikas ja äänekäs ja vaativa) hän jää meille, muussa tapauksessa neidille olisi etsitty yhteistyökoti Suomesta. Olen kiitollinen siitä, että Roswitha antoi pennun meille. Hakiessani pentua Saksasta minua odotti ulkona varsin vauhdikas vartiointijoukko eli emä pentuineen. Kun Roswitha itse saapui pihalle, vahtijoukko hiljeni ja koirien päästyä luokseni sain kunnon pusuttelun. Loistavaa! Tässä kohtaa olin jo myyty, grossit toimivat oikein vahteina, mutta omistajan osoitettua minun olevan ok, sain pelkkää positiivista kiinnostusta osakseni.

Neiti Nöpöstä toivottiin siis jo alusta alkaen myös näyttelyharrastuskaveri (nyt kun kerran emäntä on tuohon hommaan hurahtanut oikein kunnolla) ja Neiti olikin jo puolen vuoden ikään mennessä ehtinyt pyörähtämään jo Tanskassakin pikkupentujen kehässä. Neiti on todella tasapainoinen ja fiksu grossi, jolle paikka kuin paikka on ok. Löytyy kuitenkin napakka vahti ja topakkuus (ja sitä jääräpäisyyttäkin) taustalta. Neiti Nöpöä kutsumme monella lempinimellä, joista yksi on ”villivarsa”, neiti kun käyttäytyy aika usein kuin laitumelle päästetty varsa.

Grosspitz Nöpö koiranäyttelyissä

Ensimmäisen kerran näyttelykehässä Neiti Nöpö pyörähti Tanskassa, Vejenin  Nord -showssa. Lähdimme hakemaan Jäbälle titteleitä ja koska näyttelyssä sattui olemaan myös pikkupentujen sarja, pääsi Nöpö harjoittelemaan heti ensimmäistä kertaa ulkomaan näyttelyissä, pikkupentujen sarjassa. Arvostelu oli erinomaiset ja pentu Nöpö käyttäytyi oikein mallikkaasti koko matkan ajan.

Neiti Nöpö kävi pyörähtämässä ensimmäisen sertinsä 9 kuukauden ja viikon iässä Hämeenlinnan Tuulosen näyttelyssä, alle vuoden ikään mennessä sertejä oli Suomen näyttelyistä jo kolme ja lisäksi Virosta kaksi juniorisertiä. Tyttö on helppo näyttelykaveri ja tuntuu ottavan näyttelypäivät omaan tyyliinsä rennosta ja joka hetkestä ja kaikesta huomiosta nauttien.

Odotamme kovasti koronan loppumista, jotta pääsimme jatkamaan myös näyttelyharrastusta – näyttelyt ovat olleet myös siitä kiva paikka, että olemme saaneet jutella rodusta niin monen kanssa. 

 Neiti Nöpö eli Ursel Von Kauthen Ruh jalostustietokannassa: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI26111%2F19&R=97.21
2020EE JMAViron juniorimuotovalio
2019HeW-19Helsinki Winner 2019
2019HeJW-19Helsinki Junior Winner 2019
2019V-19Voittaja 2019
2019JV-19Juniori Voittaja 2019

Nöpö (Ursel Von Kauthen Ruh)

Translate »