Kenelle grosspitz sopii?

Grosspitzin omistajan on oltava määrätietoinen, reilu, rakastava, johdonmukainen, eikä huumorintajustakaan ole haittaa. Haluat selvittää, mistä syystä koirasi käyttäytyy tietyllä tavalla (alkukantainen koirarotu), ja haluat toimia ratkaistaksesi mahdolliset haasteet, jotka useimmiten johtuvat omistajan toiminnasta.  Ymmärrät, että kyseessä on alkukantainen koirarotu, jolla on sekä vahti- että suojeluviettiä ja haluat löytää keinot taataksesi sinulle ja grosspitzillesi mukavan yhteisen elämän. Monesti grosspitzin kanssa pitää miettiä sen alkuperäistä käyttötarkoitusta ja sitä kautta löytyy usein selitys joskus mystiseltäkin tuntuvaan käyttäytymiseen.

Grossit eivät ole sohvaperunoita, rotu on aktiivinen (myös reaktiivinen) ja aina valmiina toimintaan. Se on aina valpas ja halukas tekemään kanssasi ja kulkemaan vaikka maailman ääriin.. Grosspitzit ovat yksilöitä ja hyvä kasvattaja osaa valita juuri sinun perheellesi sopivan koiran – ja toisaalta uskaltaa myös kertoa suoraan, mikäli pentueessa ei ole teidän perheen matchia. Grosspitz ei myöskään välttämättä ole kaikille sopiva koira, se on hyvä ymmärtää, erityisesti silloin kun se on rotunsa perinteinen edustaja. Omalla kohdallamme olemme saaneet molemmat grosspitzimme kasvattajan valintana ja molempien osalta valinta on osunut aivan nappiin, kun sisarusten luonteissa onkin paljon eroa.

Jos haet uskollista, vahti- ja suojeluviettistä koiraa, joka rakastaa sinua jokaisella karvallaan enemmän kuin mitään muuta, on grosspitz oikea valinta. Jos haluat, että koira on päättäväinen, ja joskus myös ehkä itsepäinen, grosspitz on oikea valinta. Jos haet koirakaveria, joka on aina valmiina, tutustu rotuun enemmän. Jos olet valmis odottamaan "sitä oikeaa" mahdollisesti monta vuotta, harkitse grosspitziä.

Tutustu kasvattajaan ja hänen koiriinsa kunnolla, grosspitz ei ole vain suurempi mittelspitz, vaan suurin osa näistä on edelleen hyvin alkukantaisia – niitä ei ole koskaan jalostettu samalla tavalla pelkästään seurakoiriksi kuin pienempiä sukulaisiaan mittelspitzejä ja kleinspitzejä.  Kerron myös itse mielelläni sinulle lisää.

Koiran taustat ja käyttötarkoitus on ymmärrettävä, jotta yhteiselo on mukavaa molemmille. Grosspitz vaatii määrätietoisen, reilun ja johdonmukaisen omistajan, sillä jos omistaja ei osaa kertoa koiralle, miten sen odotetaan toimivan, grossi päättää itse ja toimii sen mukaan, mitä vaistot sille sanovat.

Grosspitz on myös valikoiva koira, sosiaalinenkaan grosspitz ei ole välttämättä kaikkien kaveri. Jotkut valikoivat ihmisystävänsä tarkoin, mutta useat ovat hyvin valikoivia koirakavereidensa kanssa. Rotu on  alunperin toiminut pihojen yksinvaltiaana ja sen tehtävänä on ollut häätää viinitiloilta pois kaikki ulkopuoliset liikkujat, oli sitten kyse rypäleitä varastavista linnuista tai ihmisvarkaista tai reviirille tulevista muista koirista. Tämä saattaa näkyä myös käytöksessä.

Valitettavasti joskus jalostuksessa käytetään koiria, joissa eivät tule grosspitzin parhaat ominaisuudet esille. On liian pehmeitä, arkoja, agressiivisia tai piiloagressiivisia koiria, jotka periyttävät tätä eteenpäin. Grosspitz saa olla napakka, eikä sen tarvitse pitää kaikista ja sen se saa osoittaa, jos tilanne niin vaatii. Henkilökohtaisesti haluan pitää grosspitzin grosspitzinä, siitä ei ole tarvetta tehdä pehmeää kaikkien kaveria, jolla ei ole suojelu- tai vahtiviettiä. Sopivasti kaikkea.

Ihanaa, että olet rodusta kiinnostunut.

Translate »