Hei!

Tervetuloa Grosspitz Jäbän  (Ticapon All For Action)  ja muiden grosspitzien sivuille. Asumme Espoossa (Suomessa)  ja minä toimin Jäbän sekä välillä yhteistyökodeissa asuvien grosspitzien nöyränä (tai ennemminkin jääräpäisenä) palvelijana. 

 

Suhtaudun rotuun intohimoisesti ja haluan auttaa omalta osaltani tätä upeaa, uhanalaista koirarotua kohti parempaa tulevaisuutta. 

 

Olet tervetullut ottamaan  yhteyttä ja kysymään lisää. Grosspitzimme ovat siitä melko  harvinaisia rodun edustajia, että tapaavat mielellään myös uusia ihmisiä.

 

Päivi Silventoinen

Grosspitz -rodusta on melko hankalaa löytää tietoa, jos et osaa saksaa. Suomenkielistä informaatiota on luonnollisesti todella vähän, koska rotu on harvinainen ja vähän tunnettu. Itse asiassa olemme kuitenkin Suomessa harvinaisen onnekkaita, sillä aktiivisten kasvattajien ja harrastajien ansiosta rodun edustajia on harvinaisen paljon verrattuna vaikka lähinaapureihimme. Ruotsissa grosseja on muutamia, samoin Norjassa ja Tanskassa. 

 

Tietoa rodusta löytyykin useimmiten saksaksi ja tsekiksi. Google translate ja muut käännösvälineet ovat tulleet tutuksi aikoinaan rotuun tutustuttaessa ja nykyisinkin grossien kasvattajien ja omistajien kanssa jutellessa.

HISTORIAA

”Saksanpystykorvien esimuotoja ovat kivikautinen suokoira (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) ja hieman myöhempi koiratyyppi, jota on löytynyt Euroopan pronssikautisten paaluasutusten yhteydestä, sekä Keski-Euroopan vanhimmat koiratyypit. Näistä on sittemmin kehittynyt monia eri rotuja…”

LUONNE

Grosspitzeissä kuten kaikissa koiraroduissa on paljon erilaisia yksilöitä. Tällä sivulla kerron erityisesti omien koiriemme Jäbän ja Nöpön luonteista. Nämä kaksi ovat mm. todella ihmisrakkaita, yleensä myös vieraita kohtaan.

GROSSPITZ SUOMESSA

Suomessa on moneen muuhun maahan verrattuna paljon grosspitzejä. Keväällä 2020 meillä oli reilu 80 Suomen rekisteriin rekisteröityä grosspitziä kaikissa kolmessa virallisessa värissä (musta, ruskea ja valkoinen ja vuoden 2019 lopusta lähtien musta tai valkoisilla merkeillä rinnassa, hännässä tai tassuissa). Kasvattajia on vain muutamia ja pentuja ei synny edes vuosittain – toki Suomen kanta on muutoinkin pieni, joten jalostuskoiriakaan ei ole kovin monia.


Harvinaisen rodun osalla myös sopivien vanhempien löytäminen on todella haastavaa. Erityisesti mustien (ja vielä harvinaisempien ruskeiden) grosspitzien osalta oikeanlaisen pennun odottaminen voi olla tuskaista, niitä ei kovin usein ole Suomessa saatavilla. Olen itse tuonut Suomeen yhteistyössä 2 grosspitz -pentua keväällä 2019, ensimmäinen heistä eli ”Nöpö” asuu kanssani Espoossa ja toinen ”Beni” ihanassa perheessä lähellämme. 

Jos sinä olet kiinnostunut mustien grosspitzien tilanteesta, laita toki viestiä. 

Facebook

Saksaspystykorvien rotumääritelmän löydät suomeksi Kennelliiton nettisivuilta tämän linkin kautta: https://www.kennelliitto.fi/files/saksanpystykorvat

Tai tältä sivulta kohdasta ”rotumääritelmä”

Translate »